sreda, 20. november 2013

Zimsko izzivanje sreče na zadnji (in prednji) osi :-/

Zadnje dneve se v medijih pojavljajo različne novice o zimskih pnevmatikah, s katerimi so opremljena službena vozila policije. Nekaj na to temo sem napisal spomladi 2012, ko sem opazil, da je naša "firma" kupila pnevmatike Infinity, ki so očitno namenjene uporabi v nedogled. Če ne do tja, pa vsaj do prvega ovinka na mokri cesti. ;-)

Vseeno pa mi medijske objave niso dale miru, da ne bi tudi sam šel pogledat, kaj imajo "obuto" policijska vozila. In poglej, poglej. Ni potrebno iti v Postojno, da na službenih vozilih policije najdeš vulkanizerske čudeže iz daljne, jugozahodne Azije, saj se z njimi že vozimo po Ljubljani.


Recimo, poglej si primer tega VW Transporterja, kateri ima na strehi dodatnih 100 kg teže (ampak o tem kdaj drugič). Malce sem si ogledal gume in "juhej". Postojnčani so lahko še nekako "srečni", da imajo na svoji 'providi' samo kitajske zimske gume. Tale naš transporter ima na zadnji gumi pravo srečo. Dobesedno! 
 

Zimske pnevmatike proizvajalca "Fortuna", tip gume pa je "Winter Challenger". Aja, in seveda neizogibna oznaka "made in China". Mater, pa za to moraš biti še bolj "pogumen", da voziš s temi gumami po naših cestah pozimi, kot pa s tistimi "Infinity" po poletnem dežju. Res izzivanje zimske sreče.

Sem šel iskati po internetu, kakšna znamka gum je ta "Fortuna" pa nisem našel nič pametnega. Baje je v lasti neke družbe Deldo   (dildo?!) iz Nizozemske, ki je tudi "ponosna" lastnica še enega kitajskega proizvajalca gum, ki jih najdemo na službenih vozilih policije. Wanli. V bistvu sem ugotovil, da nemški ADAC, katerega testi so nekakšna referenca za oceno kakovosti pnevmatik, teh in ostalih zimskih gum kitajskih proizvajalcev, sploh pogledal ni. Le zakaj?!

Ampak, to še ni vse! Na prednji osi niso nameščene kitajske gume ampak drugega proizvajalca, ki prihaja iz dežele, kjer sneg poznajo samo iz televizije in kakšnega domačega hladilnika. Tajske!!


Pa dobro, Kitajci imajo vsaj sneg tako kot mi in verjetno v svoje "plastične" gume zmešajo vsaj malo kavčuka, da je pozimi mehka. Kakšne pa so potem izkušnje Tajcev, ki so v tropskem pasu in katerih prebivalci umirajo zaradi podhladitve, ko se temperature spustijo na +15°C (plus petnajst °C)?! Maxxis je sicer znani izdelovalec pnevmatik za kolesa, vendar je moje laično mnenje, da je vseeno razlika med  kolesarskim tabularjem za 'gorca' ali 'specialko' ter zimsko pnevmatiko za lahka tovorna oziroma kombinirana vozila. Edini test, ki sem ga na internetu našel, te pnevmatike ocenjuje kot zadovoljujoče ali pomanjkljive. Test je nemški, ni pa ADAC-jev. Verjetno iz istega razloga, kot pri kitajskih gumah. Mimogrede, verjetno ste opazili, da je tale "maxxiska" stara že 2 leti (DOT 2811).

Kot govorijo vremenske napovedi, se bo tekom vikenda, sneženje spustilo do nižin in končno bomo imeli priložnost, kako se bodo te Fortune in Maxxise obnesle na snegu. Verjetno je bolje razmišljati o tem, koliko sreče bomo potrebovali, da se s temi gumami ne zapeljemo s ceste. ;-)

1 komentar:

  1. Danilo...najbrž so tele gume kupljene preko "www.aliexpress.com/" ali pa "http://dx.com/", ali kakšne podobne kitajske spletne strani. Po vsej verjetnosti je bila tudi dostava v SLO zastonj, pa najbrž so ble naročene in potem poslane pred 2 letoma (zato je ta DOT 2811).
    OdgovoriIzbriši